Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2010 19:17 - Ройтерс: Борисов не изпълнява обещанията си
Автор: advokat Категория: Регионални   
Прочетен: 851 Коментари: 0 Гласове:
1



Дясноцентристката партия на Борисов ГЕРБ отстъпва от обещанията за реформи още при най-малките протести и може да бъде наказана за бездействието си на изборите догодина, коментира Ройтерс.
С неизпълнените обещания за реформи на неефикасните държавни служби българският премиер Бойко Борисов може да отблъсне избирателите, които го издигнаха на власт миналата година, пише агенция Ройтерс в кореспонденция от София.
Десноцентристката партия ГЕРБ дойде на власт през юли 2009 г. с обещание да реформира остарялата пенсионна и здравна система, но отстъпва, изправена и пред най-малкия протест.
Тя може да бъде наказана за бездействието на изборите догодина, посочва Ройтерс.
Три години след присъединяването към Европейския съюз България остава най-бедната му членка.
Подкрепата за ГЕРБ се срина до 28% този месец от 40% на изборите миналата година заради недоволството на традиционните десни избиратели от липсата на напредък в реформите.
Мнозина избиратели, които смятат, че Борисов е непоследователен, може да не гласуват за ГЕРБ на президентските и местните избори догодина, въпреки че в България няма протести като тези в съседните Гърция и Румъния, посочва Ройтерс.
Откакто ГЕРБ дойде на власт, полицейските операции срещу организираната престъпност и корупцията по високите етажи спечелиха на партията благосклонността на медиите.
Но след тези операции все още никой не е зад решетките.
Борисов се отказа от планираната реформа на пенсионната система, повиши плащанията по социални осигуровки и се въздържа да повиши данъци, за да не предизвика обществено недоволство.
Икономиката се сви с 5% миналата година, но България преживя кризата по-леко от редица съседни страни, без да въвежда драстични ограничения.
Сега растежът бавно се възстановява. Борисов и ГЕРБ сега се радват на лукса, че опозицията е слаба. Подкрепата за социалистите е едва 14% след изборното им поражение миналата година.
Но изборите догодина за предимно церемониалния президентски пост и за кметове могат да донесат промяна в съотношението на силите, посочва Ройтерс.
Президентът социалист Георги Първанов се готви да се върне в активната политика. Анализатори смятат, че той може да се превърне в популярна фигура и да издигне предизвикателства пред Борисов, отбелязва Ройтерс.
 


Тагове:   обещанията,   Ройтерс,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: advokat
Категория: Регионални
Прочетен: 54031
Постинги: 42
Коментари: 8
Гласове: 28
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930