Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2010 14:52 - Сравняват казуса Цветанов с Доган и "Цанков камък"
Автор: advokat Категория: Регионални   
Прочетен: 855 Коментари: 0 Гласове:
0



Казусът с имотите на вътрешния министър Цветан Цветанов продължава да набира скорост, след като на 21.10.2010 год - четвъртък шефът на данъчните изнесе данни преди приключването на проверката

Казусът с имотите на вътрешния министър и вицепремиер Цветан Цветанов продължава да набира скорост и е на път да обедини всички парламентарно представени партии срещу ГЕРБ.

След като "Ред, законност и справедливост" изнесе документи за имотното състояние на Цветанов и НАП се самосезира, БСП се присъедини към атаката, като поиска създаване на парламентарна комисия, която да разследва вицепремиера.

От Синята коалиция също изразиха съмнения в обективността на проверката на НАП заради скоростта на огласяването на резултати и сравниха казуса с приходите на Цветанов от консултантски услуги с аферата Ахмед Доган-"Цанков камък".

От "Атака" все още не са се изказвали по казуса, но след като преди няколко дни от ГЕРБ попариха надеждите им за референдум за турското членство в ЕС, обявиха, че може да преосмислят безусловната си подкрепа за управляващата партия.

РЗС вече започна подписка за създаване на комисия, която да проверява Цветанов за укриване на данъци, търговия с влияние и пране на пари от 2005 г. досега.

Съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова се обяви против такава комисия, като заяви, че подобна проверка не влиза в правомощията на парламента. Вчера пред "Нова телевизия" шефът на НАП безпрецедентно огласи първоначални резултати от проверката на приходите на вътрешния министър, преди ревизията да е приключила. Данъчен номер 1 Красимир Стефанов заяви, че доходите на Цветан Цветанов са "надлежно декларирани" и че ако ставаше дума за обикновен гражданин, проверката на НАП вече щяла да е приключила.

Стефанов отказа да коментира данните от проверка на в. "Сега", според които преди да стане вътрешен министър, но след като вече не е зам.-кмет на София, Цветанов е имал доходи от 124 803 лв., чиито произход не е деклариран пред Сметната палата.

Димо Гяуров от Синята коалиция коментира пред БНР, че щом Цветанов е давал консултантски услуги за синхронизиране на европейското и националното право без да има юридическо образование, това показва, че няма разлика между него и Ахмед Доган.

Цветанов е завършил Националната спортна академия (НСА) със специалност учител по физическо възпитание и треньор по лека атлетика. Има следдипломна квалификация по право в УНСС.

Ако е взел хонорар по подобен договор, Цветанов няма място на поста си, смята Гяуров, който е член на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси.

"Много странно е директорът на НАП Красимир Стефанов да се държи като адвокат на Цветанов. Много бързо правят проверката данъчните", отчете синият депутат.

Лидерът на ДСБ Иван Костов също коментира, че казусът с приходите от консултантски услуги на Цветанов е подобен на този с Ахмед Доган и "Цанков камък".

"ГЕРБ вече няма право да се изживява като морален стожер в обществото, ако не излезе чист от тази история", заяви Костов.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че аналогията, която се прави между неговия договор за консултантски услуги и този на лидера на ДПС Ахмед Доган, е политически ход.

Той каза, че предоставените от него консултации са за криминогенната обстановка в страната и за условията за пребиваване на чужденци в България. Цветанов не посочи кой му е платил за тези услуги.

Министърът не коментира и 50-те хил. лв., които е декларирал като получени от стопанска дейност, тъй като въпросът бил фирмена тайна.

"Квартал "Изток" е един от най-престижните квартали в София и да се види какво се е правило, когато ГЕРБ е управлявал в София, за да може зам. кметът и после лидер на ГЕРБ да придобие по този начин тези имоти", коментира днес бившият вътрешен министър Румен Петков.

"Когато се прави такава проверка, човекът най-малкото трябваше да излезе в отпуска, странно е и поведението на министър-председателя. Обществото остава с впечатление, че малко или много употребяваш стола, на който стоиш, за да влияеш на проверката", заяви днес Петков пред БНТ.

Аз никога не съм получавал пари за консултантски услуги, но явно Цветанов е компетентен по много въпроси, коментира той.

Алексей Петров, който е сочен за източник на информация на РЗС за обвиненията към Цветанов, коментира в интервю за Сащо Диков, че се надява след забележките от последните дни, министърът да прекрати разправата си с него.

"Позволи си като министър да слезе на едно частно ниво и се опита да ме отстрани", конкретизира соченият за глава на "Октопода" Алексей Петров.

Той коментира и темата за имотите на вътрешния министър. Според Петров било много интересно да се провери какви точно консултации е давал Цветанов.

Колкото до парите, дадени за апартаментите от родителите на съпругата на министъра, Алексей Петров каза, че много хора сключвали фалшиви заеми с родители и роднини със задна дата, за да се оправдаят пред данъчните.

Междувременно от РЗС обявиха, че ще огласят нови данни, свързани с Цветанов.
 


Тагове:   камък,   Доган,   казуса,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: advokat
Категория: Регионални
Прочетен: 54033
Постинги: 42
Коментари: 8
Гласове: 28
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930