Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2009 06:40 - Михаил Миков: Законодателят тика престъпниците към убийства
Автор: advokat Категория: Регионални   
Прочетен: 1009 Коментари: 1 Гласове:
1



С настоящите промени в Наказателния кодекс (НК) законодателят тика престъпниците да извършват убийства, вместо да ги стимулира точно към обратното. Това заяви Михаил Миков (БСП) в пленарната зала по време на дебата за промените в НК, основно място сред които заема увеличаването на санкциите за редица престъпления срещу личността – отвличания, посегателства срещу полицаи и др.
Категорично срещу промените се изказа и Христо Бисеров от ДПС, който заяви, че подобно драстично увеличение на редица наказания (от 1 на 5 години затвор например) е прецедент в законодателната практика досега. Въпреки това мнозинството гласува предложените от правителството промени в НК на първо четене, а изказалите се представители на ГЕРБ и "Атака" заявиха очакванията си, че високите санкции ще стреснат престъпниците.
Гласуван бе и законопроектът, предложен от Яне Янев (РЗС) и др. за криминализиране на гласуването с чужди карти в парламента, макар че повечето депутати очевидно не вярват това да остане и при второто четене.
Предишната промяна на НК беше през април, тогава пак се завишаваха санкциите, включително на част от текстовете, при които и сега се предлага завишаване, припомни Миков.
Факт е, че при промените през април бяха сериозно завишени санкциите за отвличане, посегателства срещу полицаи и др., при това – пак по инициатива на МВР, ръководено тогава от самия Миков. Основната цел беше същата – да се успокоят полицаите, протестиращи за заплати и сигурност и да се увери обществото, че се предприемат мерки срещу отвличанията. Сега Михаил Миков упрекна управляващите, че лансират тези промени, за да успокоят електората, че се вземат мерки срещу престъпността: "като чуят гражданите, че се предлагат по 20 -30 години затвор и да решат, че престъпниците се свиват по ъглите от страх". И по същество е прав.
Приравняваме отвличанията с квалифицираното умишлено убийство, резултатът ще е увеличаване на убийствата при отвличанията, заяви депутатът, който е и преподавател по наказателно право. Но извършителите не се страхуват от наказателни санкции, защото те вярват, че няма да бъдат наказани. Проектът предлага за квалифицирани случаи на отвличане затвор от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.
Не може приготовленията за убийство да е по-леко наказуемо от приготовлението за отвличане, но точно това се получава с промените. Проектът предлага затвор от 5 до 10 години за приготовление за отвличане, както и за изготвяне, държане или укриване на предмети, за които знае или предполага, че се послужили или са предназначени за отвлечане. За приготовлението за убийство по чл. 115 и 116 от НК в момента се предвижда затвор до 3 години, а проектът предлага санкцията да стане затвор от 1 до 6 години.
Макар че повсеместно се увеличават санкциите за убийство, включително и за убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана, за причиняване на смърт по непредпазлиост и т. н., те бледнеят пред предвидените наказания за отвличане.
Дебат се завъртя и по повод на повторното за няколко месеца завишаване на санкциите за посегателство срещу полицаи. Според Павел Димитров (ГЕРБ) това изобщо не е прекалено, защото "в ония държави, към които се стремим, смее ли някой да пипне полицията – не смее, защото знае какво ще му се случи".
Полицаите по цял свят са рискова професия, не може НК да предотврати това, опонира Миков. И добави – забранени са и убийствата, изнасилванията, отвличанията, но те се случват и остават безнаказани.
В парламента така и не дойде представител на МВР, да защити промените, това бе оставено на зам. министърката на правосъдието Даниела Машева, макар че най-оспорваната част от предложенията не са на правосъдното министерство, а изхождат от МВР. При това – без никаква обосновка. И до момента няма статистика в подкрепа на твърдението на МВР, че са се увеличили посегателствата срещу полицаи. В пленарна зала Миков заяви, че все още не е получил исканата от него справка за средните размери на налаганите от съда наказания за тези престъпления, за да може да се направи някакъв извод за ефективността на сегашните санкции по закона.


Тагове:   Михаил,   убийства,   Миков,


Гласувай:
1



1. ka4ak - по важно е МВР да започне да си върши работата,
18.12.2009 07:11
а не да е гръбнака на престъпността!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: advokat
Категория: Регионални
Прочетен: 54102
Постинги: 42
Коментари: 8
Гласове: 28
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930