Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2010 21:48 - Асоциацията на прокурорите: Правителството унизи съдебната власт
Автор: advokat Категория: Регионални   
Прочетен: 966 Коментари: 0 Гласове:
0



Действията на финансовото министерство поставиха съдебната власт в унизително положение. Направен бе опит да се затвори устата на магистратите, правителството се опита да манипулира съдебната власт и да се спре делото във Върховния административен съд (ВАС) срещу финансовия министър Симеон Дянков.
Това са част от изводите, които прави Асоциацията на прокурорите в писмо до министър-председателя Бойко Борисов и главния прокурор Борис Велчев по повод скандала с парите на съдебната власт.
Прокурорската организация е приела непревеждането на парите като отрицателна оценка за работата на магистратурата без управляващите да си дават сметка, че в системата работят много съвестни хора.
"Неплащането се възприе като наказание, а ние сме убедени, че не заслужаваме подобно отношение", пише още в писмото на асоциацията.
Според нея финансовото министерство е показало пълно невежество по отношение на условията на работа и натовареност на всички магистрати и съдебни служители.
Отказът на Дянков да преведе парите подействал демобилизиращо. "При създалата се ситуация, ще бъде невъзможно за административните ръководители да убедят колегите си занапред да полагат допълнителни усилия, извън отредените им от закона. Подобни мерки не биха могли да мотивират към по-голяма ефективност и подобряване на работата в бъдеще", пишат още от прокурорската организация.
Според обвинителите се е стигнало и до друг нежелан ефект – създало се е излишно напрежение, което "провокира най-злостни нападки и оценки срещу съдебната система".
Създало се е напрежение и вътре, в самата система между Висшия съдебен съвет (ВСС) и магистратите. "ВСС беше поставен в унизително положение, тъй като не успя да защити бюджета на съдебната система. Членовете на съвета не можаха аргументирано да обяснят защо магистратите и служителите в системата заслужават да получат материално стимулиране. По този начин ВСС си навлече незаслужено гнева на прокурорите. Стана ясно, че съдебната власт не разполага с механизъм за защита на конституционно уредените прерогативи", пишат още от асоциацията.

Това е пълният текст на писмото на Асоциацията на прокурорите.

СТАНОВИЩЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОКУРОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Относно неизплатените средства в бюджета на съдебната власт

Уважаеми г-н министър-председател,
Уважаеми г-н главен прокурор,

В края на 2009 г., точно преди коледните празници, в съдебната система се получи напрежение, по повод непревеждането на дължими пари в бюджета на съдебната власт. Въпреки усилията на Висшия съдебен съвет, министърът на финансите отказа да преведе близо 20 000 000 лева с аргумент, че държавата не разполага с необходимия финансов ресурс, като се оправда с икономическата криза. Съюзът на съдиите в България остро реагира и в открито писмо изрази становището си.
На 28.12.2009 г. УС на АПБ изпрати писмо до всички членове на АПБ и до всички прокурори, с призив да изразят своето мнение, относно създалата се ситуация. Много колеги реагираха незабавно и изпратиха своите становища. Същевременно, на 29.12.2009 г. правителството преведе средствата по сметка на ВСС, но това стана в момент, когато беше невъзможно тези средства да се усвоят, тъй като системата СЕБРА не функционираше.
По наше мнение, последните действия на финансовото министерство не бяха адекватни на създалата се ситуация и поставиха в още по-унизително положение съдебната система. Формалното изпълнение на задълженията на господин министъра, в изпълнение на Закона за държавния бюджет, ние възприехме като опит "да се затвори устата" на магистратите. Останахме с впечатлението, че правителството чрез министерството се опита да манипулира магистратите и да спре започнатото от колегите дело във Върховния административен съд срещу мълчаливия отказ на Министъра на финансите да изпълни задълженията си.
Управителният съвет на АПБ направи анализ на ситуацията и реши, че следва да излезе със становище по въпроса за неплатеното допълнително материално стимулиране, като обобщи мненията на прокурорите. Ние не можем да останем безучастни, а трябва да докажем, че сме магистрати, а не "придатък към изпълнителната власт", каквото мнение битува в част от обществото.
С неосигуряването на определените с бюджета от миналата година средства за издръжката на съдебната власт в пълния им размер, правителството наруши Закона за бюджета за 2009 г. и чл. 117, ал. 2 и 3 от Конституцията на Република България. Нарушен бе основен принцип на демократичната правова държава – принципът за разделение на властите.
Магистратите и служителите получиха незаслужено негативна оценка за работата си. Почувствахме се унижени и оскърбени от отношението на правителството, в частност на министъра на финансите. Непревеждането на дължимите суми в бюджета приехме като директна отрицателна оценка за работата на цялата система, на всички магистрати и служители, без да се дава сметка, че огромна част от хората, които работят в системата, са съвестни и отговорни граждани. Неплащането се възприе като наказание, а ние сме убедени, че не заслужаваме подобно отношение.
Министерството на финансите показа пълно непознаване на условията на труд и натовареността на магистратите и съдебните служители. През тази година значително се подобриха показателите за количеството и качеството на свършената от съдебната система работа. Положихме огромни усилия, за да се противопоставим на вълната от престъпност, породена от икономическата криза. Съдебната система беше едно от най-натоварените и работещи звена в държавната машина. Положеният труд от хилядите магистрати и служители не може и не трябва да бъде омаловажаван. За магистратите няма почивен ден и работно време – те са на разположение денонощно, в почивни и празнични дни.
Отказът да бъдат изплатени средствата от собствения ни бюджет, които са спестени с усилия и труд, за сметка на незаетите бройки, подейства демобилизиращо и на прокурорите, и на служителите. При създалата се ситуация, ще бъде невъзможно за административните ръководители да убедят колегите си занапред да полагат допълнителни усилия, извън отредените им от закона. Подобни мерки не биха могли да мотивират към по-голяма ефективност и подобряване на работата в бъдеще.
С идването на власт на новото българско правителство, всички прокурори разчитаха на по-добро взаимодействие с изпълнителната власт, с оглед постигане на една от декларираните цели – ефективна и безкомпромисна борба с престъпността. На фона на тези очаквания, изключително неприемливо прозвуча отказът на финансовия министър да изплати полагащите се средства за допълнително материално стимулиране на магистратите. Неочаквано се стигна до безпричинен разрив в отношенията между съдебната и изпълнителната власт, което хвърли сянка върху доброто бъдещо взаимодействие. Противодействието на престъпността не може да се реализира без финансови средства. Съдебната система следва да е обезпечена с достатъчен и независим бюджет, а съдиите и прокурорите да получават полагащото им се възнаграждение.
За съжаление, се стигна и до друг нежелан резултат – създаде се излишно обществено напрежение, което провокира най-злостни нападки и оценки срещу съдебната система. Някои хора, очевидно засегнати от решенията на отделни магистрати, изтълкуваха по своему действията на министъра на финасите и окуражени, отправиха непремерени нападки спрямо съдебната власт. Известно ни е, че имиджът на системата не е на високо равнище, но смятаме, че общата цел – борбата с престъпността и издигането на правосъдието на европейско ниво, е задължение както на съдебната, така и на изпълнителната власт. Поставени бяхме в положение, да се чувстваме виновни и отговорни за кризата в страната, за липсата на средства в бюджета, за скандалите около назначенията на административни ръководители и случаят "Красьо". Скандалите са много, но отговорността е лична и не може да се носи от всички.
Смятаме, че работещите в съдебната система бяха лишени несправедливо от допълнително материално стимулиране, тъй като средствата са заложени в бюджета на съдебната власт още през предходната година, а реализираните икономии са резултат от незаетите бройки в прокуратурата и съда. Магистратите и служителите бяха натоварени с повече допълнителна работа. Предвидените средства за ДМС се оказаха възнаграждение за реално свършена работа.
С неизплащането на средствата от бюджета се създаде напрежение вътре в системата, между ВСС и магистратите. ВСС беше поставен в унизително положение, тъй като не успя да защити бюджета на съдебната система. Членовете на съвета не можаха аргументирано да обяснят, защо магистратите и служителите в системата заслужават да получат материално стимулиране. По този начин ВСС си навлече незаслужено гнева на прокурорите. Стана ясно, че съдебната власт не разполага с механизъм за защита на конституционно уредените прерогативи.
Превеждането на трудовото възнаграждение за месец декември 2009 г. още в началото на месеца и указанията на ВСС и ВКП за изчисляване на ДМС и изготвяне на платежни нареждания създадоха убеждението, че те действително ще бъдат изплатени. Това мотивира магистратите и служителите да изразходват предварително получените средства, вследствие на което, и при създалата се обстановка, те бяха поставени в унизителното положение на хора, лишени от възможност да посрещнат достойно коледните и новогодишните празници.

Уважаеми г-н министър-председател,
Уважаеми г-н главен прокурор,

Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България, от името на всички прокурори, Ви призовава да направите необходимото, да бъдат изплатени средствата така, както са гласувани от Висшия съдебен съвет. Само по този начин ще бъде коригирана допуснатата несправедливост и ще се възстанови накърненото взаимно доверие между съдебната и изпълнителната власт.

УС на Асоциация на прокурорите в България
 


Тагове:   власт,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: advokat
Категория: Регионални
Прочетен: 54137
Постинги: 42
Коментари: 8
Гласове: 28
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930