Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2010 21:42 - Случаят "Красьо" повлиял положително на Темида
Автор: advokat Категория: Регионални   
Прочетен: 851 Коментари: 0 Гласове:
0



Голям позитивен ефект е оказал скандалът "Красьо" на съдебната система. Такъв е основният извод в отчетния доклад на Комисията по превенция на корупцията и професионалната етика към Висшия съдебен съвет (ВСС), който бе приет на 07.01.2010 год.
"Постигна се силно превантивно въздействие за стриктно спазване на изискванията за кариерното израстване както от страна на членовете на ВСС, така и по отношение на всички съдии, прокурори и следователи. Постигна се силен възпиращ ефект и спрямо корупцията в съдебната система. С приемането си Етичният кодекс се превърна в мощен инструмент за коригиране на поведението на магистратите", твърдят членовете на етичната комисия.
В доклада пространно са описани действията на антикорупционната комисия по скандала с Красимир Георгиев-Красьо – за оставките на Стойко Стоев и Иван Димов като членове на съвета, образуването на дисциплинарни производства срещу 18 магистрати по повод контактите им с плевенския бизнесмен, за оставките от ръководни постове на четирима от тях, избрани за шефове в съдебни звена.
В доклада комисията е направила следния извод по повод твърденията на всичките замесени магистрати, че не са търсили ходатайства: "Не е достатъчно магистратът да не върши нищо лошо, нужно е той да не създава и впечатлението, че върши нещо лошо".
В отчета си етичната комисия отбелязва и засечените разговори между други шестима магистрати с Красьо, които не са кандидатствали за шефски места и заради това срещу тях не са образувани дисциплинарки. По този повод комисията цитира думите на съдия Томас от Върховния съд на Куинсленд, Австралия: "Ние съставляваме специфична група в общността. Обхващаме подбрана част от почтените професионалисти. Ние сме натоварени ден след ден с упражняването на значителна власт. Нейното упражняване има драматични последици върху живота и съдбите на онези, които се изправят пред нас. Гражданите не могат да бъдат сигурни, че те или техните съдби няма един ден да зависят от нашата присъда. Те няма да желаят такава власт да бъде предоставена на някой, чията компетентност, почтеност или лични стандарти са спорни". И споделяйки въпросната мисъл ВСС обърна внимание на всички магистрати, включително и въпросните шестима да повишат хигиената на контактите си, отчита се още етичната комисия.
Иначе в цифри нещата стоят по следния начин. През миналата година са получени едва 18 сигнала за корупция в органите на съдебната система, голяма част от които анонимни. Други 85 сигнала са били за нарушения на етичните правила. В отчета се казва, че са образувани дисциплинарни производства без да се посочва колко.
998 са жалбите срещу неправилни или незаконосъобразни съдебни решения. За противоречива съдебна практика пък са постъпили 28 сигнала. А 168 жалби е имало срещу образуване, движение и спазване на сроковете на преписки и дела. Сложните и тежките са пратени на Инспектората на ВСС по компетентност, а проверки на леките се възлагаха на съответните административни ръководители. Няма данни етичната комисия да е получила обратна информация какво се е случило с проверките по тези сигнали. Общият брой на жалбите за 2009 г. е 1793, от които 1679 са разгледани и решени. Останалите препратени.
 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: advokat
Категория: Регионални
Прочетен: 54133
Постинги: 42
Коментари: 8
Гласове: 28
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930