Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2010 12:38 - Цветанов - процудент и покровител на полицейско насилие
Автор: advokat Категория: Регионални   
Прочетен: 871 Коментари: 0 Гласове:
1



Полицейското насилие само по себе си е сериозен проблем, но втори проблеим е политическото покровителство на полицейското насилие. Продуцент на второто е именно вътрешният министър и вицепремиер, с неговите неуместни изявления, че полицаите действат срещу престъпници. Полицейското насилие не може да бъде оправдавано с това, че е прилагано срещу престъпници, защото самото то е престъпление. Това заяви Лютви Местан в пленарната зала на парламента по време на разискванията на питането за зачестилите случаи на полицейско насилие над български граждани. Питането е на Тунчер Кърджалиев и Четин Казак към заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Повод за питането са няколко конкретни случая – нахлуването на полицаи в частен дом в Кърджали през юли т. г., където семейството бе малтретирано, арогантния побой над бивш граничар в Бургас с обяснение, че изглеждал агресивен, сигнал от Волуляк за пострадали няколко души от побой на полицаи, случаят на изнасилване на 42-годишна жена в Благоевград от полицай, полицейското насилие над 67-годишния Хамди Салим в Търговище, който на 24 септември е пребит в РПУ-то, където е извикан за проверка и др.
ДПС предложи да се създаде временна анкетна комисия за разследване на случаите на полицейско насилие. Мнозинството обаче се наложи и гласува контрапредложението на ГЕРБ: да се възложи на МВР след приключване на всяко проверка за полицейско насилие писмено да информира Народното събрание за резултатите от тях и за взетите мерки. Според Лютви Местан предложението на ГЕРБ е опит за прикриване – тези, които извършат престъплнията и техните началници, воглаве с министъра на вътрешните работи сами ще се проверяват и ще докладват резултатите.
В много силно изказване Корнелия Нинова(БСП) също заяви, че не са виновни полицаите за ексцесиите, а министърът им. Българските граждани подкрепят полицията, защото искат справедливост и намаляване на престъпността. Но нищо такаво не се случва- нито един престъпник не е вкаран в затвора тази година, откраднати пари не са върнати в хазната, има само скалъпени обвинения без доказателства, а публично арестуваните са освободени. Един голям успех на министър Цветанов е разбиването на групата за отвличания. Но дотам. Заради своята лична война със съда министърът руши държавността, заяви Нинова.
В много от опозиционните изказвания се очертава една ясно отбелязана тенденция – поведението на министъра на вътрешните работи толерира и насърчава полицейстото насилие. Ако Цветанов се бе разграничил от насилието в Кърджали, това в Търговище нямаше да се случи, заяви Лютви Местан.
В изказването на Цветанов нямаше изненада. Проблем с полицейското насилие в България не съществува, всички случаи са проверени и решавани правилно. В Кърджали прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство, поради липса на данни за насилие. В Бургас пострадалият оттеглил жалбата си(!), а във Волуляк става въпрос за криминално проявени лица, които са посегнали на полицай при задържане. След това Цветанов отново подмени съда по случая с убийството на Ангел Димитров-Чората - съдбата на обвинените полицаи е била предрешена, без те да носят вина. (Делото за убийството на Чората виси пред поредната съдебна инстанция, където ВКС го върна отново).
В периода август-декември 2009 г. МВР е реализирало и са образувани 77 досъдебни производства, от януари досега – 110, съобщи Цветанов. Той даде и данни за сравнение - през 2008 г. дисциплинарно са уволнени 115 служители на МВР, през 2009 г. - 138, а откакто Цветанов е министър - 160 служители. Министърът уточни и броят на уволнените за полицейско насилие от 2005 г. насам: 2005 г. - 5 души; 2006 г. - 5; 2007 г. - 10; 2008 г. -3; 2009 г. - 6; 2010 г. - 1 служител.
Атрактивни доводи се чуха откъм ГЕРБ и "Атака" – полицаите били пресирани от кризата, чувствали се несигурни и застрашени от престъпниците, повлияни от насилието по медиите, където всеки ден се акцентира на криминалните новини, фрустрирани от отношението на българското общество, което все още недостатъчно ги подкрепя, пък и винаги когато се работи, се случват и грешки, но важното е, че за първи път полицията работи в правилна насока.
 


Тагове:   насилие,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: advokat
Категория: Регионални
Прочетен: 54139
Постинги: 42
Коментари: 8
Гласове: 28
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930